nedeľa 6. mája 2012

EKG01 - začiatok - elektrická aktivita buniek

copyright na zobrazované materiály držia oprávnení vlastníci. Materiál bude odstránený na požiadanie držiteľa copyrightu.

EKG začína na hodinách biofyziky kde sme sa učili rôzne veci o kľudovom a akčnom potenciáli buniek. Elektrický potenciál je rozdiel alebo gradient v elektrickom náboji ktorý je udržiavaný činnosťou iónových púmp.

kto vie anglicky, názorná prednáška je tu - video je na spodku stránky

http://www.cvphysiology.com/Arrhythmias/A007.htm

EKG je  nepriame meranie všetkých akčných potenciálov kardiomyocytov v každom momente času a následne tieto momenty poskladáme na časovú os. Inými slovami - interpretácia elektrickej aktivity buniek myokardu.

Akčný potenciál je zmena elektrického náboja bunky - elektricky negatívne vnútro sa na chvúľu stáva pozitívnym. Zmena elektrického náboja je elektrický prúd, ktorý potom meriame EKG prístrojom.

Z hľadiska prevodu elektriny srdcom sú dôležité 2 typy buniek
1) Bunky prevodového systému - začínajú v SA uzle cez predsieň prechádzajú do AV uzla, Hisov zväzok, Purkyneho vlákien a ďalej ... (viď ďalší diel)
2) Kardiomyocyty.
rozdiel: bunky prevodového systému sú schopné spontánnej depolarizácie.


Obr. 1. Priebeh akčného potenciálu kardomyocytu. Fáza 0 - rýchla depolarizácia nastáva až po elektrickej stimulácii bunky. "I" znamená prúd.

Priebeh akčného potenciálu kardiomyocytu ma 5 fáz (Obr. 1).

0 - rýchla depolarizácia - elektrická stimulácia bunky otvorí rýchle sodíkové kanály a Na+ vteká po koncentračnom aj elektrochemickom gradiente dnu.


1 - vnútro bunky sa náhle zmení z negatívneho na pozitívny a Na+ kanály sa uzavrú. K+ zostávajú otvorené - viď video a K+ vychádza z bunky - začína sa kladný náboj vnútri opäť znižovať.

2 - plateau - otvoria sa Ca2++ kanály a Ca++ vteká do bunky. Tým sa zabrzdí pokles kladného náboja spôsobený únikom K+

3 - včasná repolarizácia - Ca ++ kanály sa uzatvoria a K+ zostávajú otvorené. Únik kladného náboja - K+ zapríčiní že bunka sa negativizuje na svoj kľudový potenciál -90mV, vtedy sa K+ kanály zatvoria

4 - kľudový potenciál Na-K ATPáza vymení všetky Na+ čo natiekli do bunky za K+ čo z bunky unikli.



Keďže pri EKG nevieme zmerať elektrickú aktivitu každej jednej bunky ale iba všetkých spolu meriame teda sumárny vektor - smer a veľkosť prúdu prechádzajúceho celým srdcom - viď nasledujúci diel.

!Pozor! väčšinou síce elektrická aktivita súvisí s mechanickou aktivitou (kontrakciou) avšak nie vždy - napr. pri elektromechanickej disociácii.







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára